ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

* SABIRLI OLUN : Çalışırken sabırlı ve kararlı olun. Sabırlı olmayı öğrenin. Kolay pes etmeyin.

* HOBİ OLARAK YAPIN EĞLENİN : Zor soru çözmeyi bir hobi olarak yapın. Çalışmanızı görev ve ödev olarak düşünmeyin ve eğlenmeye çalışınız.

* PÜF NOKTALARI NOT EDİN : Yeni öğrendiğinin çok önemli bir püf noktaya sahip soruları not edin. Bu tür soruların hafızanızda kalması için anahtar isimler ve kodlar verin.

* KARARLI OLUN : Pes etmeyin. Zor sorulara kolayca teslim olmayın. Tekrar tekrar anlamaya ve çözmeye çalışın.

* ŞÜPHECİ OLUN : Çalıştığınız tüm kitaplardaki sorulara ve çözümlere %100 güvenmeyin. Daima şüpheci olun. İkna olmadan geçmeyin.

* EZBERLEMEKTEN KAÇININ (BAĞLANTILAR KURARAK ÖĞRENİN) : Formül ezberlemeyin. Formülün nasıl ortaya çıktığına odaklanın. Kanıtlarını öğrenin.

Bir olimpiyat not defteriniz olsun. Sizi ters köşeye yatıran, şaşırtan, hoşunuza giden soruları not edin.

* GEÇMİŞ SINAV SORULARINI ÇÖZÜN : Gireceğiniz sınavların geçmiş yıllardaki sorulmuş sorularının tamamını çözmeye çalışın.

* HER SORUYU YAPAMAYACAĞINIZIN FARKINDA OLUN : Öğretmenlerin bile bir çok olimpiyat sorusunu çözemeyebileceğini, bu soruların özel çalışma gerektiren sorular olduğunu unutmayınız.

* SINAVDA BOŞ BIRAKMAKTAN ÇEKİNMEYİN : Sınavdaki soruların tamamını yapmalıyım gibi bir düşünceye girmeyin. Yapabileceğiniz kadar yapıp, fikriniz olmayan soruları boş bırakın.

MATEMATİK YARIŞMALARINA VE OLİMPİYATLARINA HAZIRLANMAK BANA NASIL BİR FAYDA SAĞLAR?


Matematik olimpiyatlarına hazırlanmak hem zor hem de zevklidir. Matematik olimpiyatlarına hazırlanan bir öğrenci sınavın sonucunda hangi dereceyi alırsa alsın asla kaybetmez. Öğrendiği konular ve zor soruların yanında, beynini zorlaması ufkuna açmasına ve ileride zor problemler ile karşılaştığında daha sağlıklı ve daha tutarlı yorumlar yapmasını sağlayacaktır. Sporla uğraşan bir sporcu katıldığı olimpiyatta başarılı olamasa bile, hazırlanma aşamasında vücudunun sağlıklı olması için yaptığı çalışmaların faydasını gördüğü gibi, matematik olimpiyatlarına hazırlanan bir öğrenci de, zor problemlere kafa yormasının sonucu olarak beynini geliştirir. İnsanlar düşündükçe aklını kullandıkça , matematik problemi çözdükçe beyin hücrelerinin yolları açılır. Bilim adamları, normal insanların mevcut beyin kapasitelerinin çok az bir kısmını kullanabildiğini söylemektedirler. Bu kapasite elbette sıradan işlerle uğraşarak, beyni yormayarak, basit ve birbirine benzeyen problemleri çözerek artmayacaktır. Beyni yormak gerekir. Beyni zorlamak, sürekli yeni problemlerle meşgul etmek gerekir. Beyin hücreleri kullanılmaz ise kaybedilir. O halde, bir matematik yarışmasına girsek de girmesek de zor sorular ile uğraşmalıyız.

HEDEFİNİZ NE OLMALI?

Hedefini sadece başarılı olmak ve madalya almak üzerine kurulmamalıdır.
Matematik yarışmalarına hazırlanan öğrencilerin elbette ki ana hedefi bu sınavlarda başarılı olmaktır. Fakat bunu esas hedef olarak görmemek gerekir. Zor matematik problemleriyle uğraşmak zekayı geliştirir, hafıza, öğrenme, analitik düşünme, akıl yürütme ve problem çözme gibi bilişsel becerileri destekler. Basit ve herkesin yapabildiği sorular beyni zorlamaz. Kasları çalıştırıp kasları güçlendirdiğiniz gibi, beyni zor sorularla çalıştırıp geliştirebilirsiniz. Bu bilinçle bu sınavlara hazırlanılmalıdır. Öğrenilen her yeni sorunun ve püf noktanın ileride unutabilecek olsanız bile size katkı sağlayacağını unutmayın.
Olimpiyat sorusu çözmeyi bir ödev olarak değil hobi olarak yapın.
Hedefi sadece başarı üzerinize kurarsanız bazen hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Fakat, beyninizi çalıştırmak, zor sorularla eğlenmek, yeni püf noktalı problemlerle zenginleştirmek üzerine kurulmuş bir hedef ile birlikte, olimpiyat sorusu çözmeyi bir hobi haline getirirseniz çok daha başarılı olacağınızdan emin olunuz. Boş ve gereksiz işlere zaman ayırarak beyni köreltmek yerine zekanızı geliştirecek bir çalışma içerisine girmek, hemen olmasa da daha sonra size hayatta başka başarılar getirecektir.

SABIRLI OLUN

Zor soruları öğrenmek sabır ister.
Zor soruları bazen bir çırpıda öğrenemeyebilirsiniz. Bunun bilincinde olmak gerekir. Hatta, kitaplardaki çözümü anladığı halde, aynı soru ile karşılaştığında o soruyu yapmayabilirsiniz. Bu asla sizin moralinizi bozmamalıdır. Kolayca pes etmemek, ve zor sorulara teslim olmamak gerekir. İlk çalışmanızla ikinci çalışmanız arasındaki farkı daha sonra göreceksiniz. Adım adım ilerlemek lazım. Bir anda sihirli bir dokunuş ve tüm soruları çözen bir zeka düzeyi beklemeyiniz. Tekrar etmekten bıkmayınız. Unutmak çok normaldir. İlk kez öğrenilen ve tekrar edilmeyen tüm bilgiler daha kolay unutulur. Bu nedenle sabırla tekrar tekrar çalışınız. Bir çok sorunun öğrendikten sonra çok da zor olmadığını fark etmeye başlayacaksınız.

KONU SIRASINA GÖRE ÇALIŞINIZ

Olimpiyatlardaki konular birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle bir kitaba çalışırken konu sırasına uygun olarak ilerleyin. Tüm kitap bittikten sonra aralardan soru çözmeye çalışınız. Bir sayma veya denklem sorusunda kareler toplamı formülü kullanılıyorsa ve bu konu hakkında bilginiz yoksa soruyu anlamayabilirsiniz.

GEÇMİŞ YILLARDA SORULARIN SORULARI ÇÖZMEYE ÇALIŞINIZ.

Türkiye’de düzenlenen bir çok matematik yarışması ve olimpiyatı bulunmaktadır. Bu sınavlardaki sorulara web sayfalarından ulaşabilirsiniz. Bunun yanında bu soruların çözümlerini içeren kitaplardan da çalışabilirsiniz.
TÜBİTAK MATEMATİK OLİMPİYATI : (TÜBİTAK web sayfasında son yıllarda sorulan soruların çözümler de bulunmaktadır. Eski yıllardaki sorulan soruların çözümlerine Altın Nokta yayınlarındaki bazı kitaplardan ulaşabilirsiniz. Mat.Olimp. Haz. 1-2-3-4-5 setinde bazıları bulunmaktadır.)
ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATI ( Sorular Akdeniz Üniversitesi matolimp.akdeniz.edu.tr adresinde vardır. Çözümleri Altın Nokta yayınlarından İlham Aliyev ve Mustafa Özdemir tarafından yazılan Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatı Sorularının Çözümleri isimli kitapta bulabilirsiniz.)
TMY (Soruları web sayfasında bulabilirsiniz.)
TALES, ZEKA VAKFI YARIŞMASI soruları yayınlanmamaktadır.
KANGURU sınav sorularına web sayfasından ulaşabilirsiniz.

SINIFLARA GÖRE TAVSİYE EDİLEN KİTAPLAR

4. Sınıflar İçin
Dahimatik (5. Sınıf) 8. Sınıflar İçin Dahimatik Matematik Yarışmalarına (Prof.Dr. Mustafa Özdemir)
4. Sınıf Dahi Çocuk
Olimpik Çocuk
Zihinbaz

5. Sınıflar İçin
5. Sınıf Dahimatik Matematik Yarışmalarına İlk Adım (Prof.Dr. Mustafa Özdemir)
5. Sınıf Olimpik Çocuk Kanguru

6. Sınıflar İçin
6. Sınıf Dahimatik Matematik Yarışmalarına İlk Adım (Prof.Dr. Mustafa Özdemir)
6. Sınıf Olimpik Çocuk Kanguru
6. 7. Sınıf Omage-1 Sayılar Teorisi 

7. Sınıflar İçin
7. Sınıflar İçin Dahimatik Matematik Yarışmalarına (Prof.Dr. Mustafa Özdemir)
6. 7. Sınıf Omage-1 Sayılar Teorisi
7. 8. Sınıf Omage-2 Analiz Cebir

8. Sınıflar İçin
8. Sınıflar İçin Dahimatik Matematik Yarışmalarına (Prof.Dr. Mustafa Özdemir)
7. 8. Sınıf Omage-2 Analiz Cebir

9-10-11. Sınıflar İçin
8. Sınıflar İçin Dahimatik Matematik Yarışmalarına İlk Adım (Prof. Dr. Mustafa Özdemir)
Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık 1-2-3-4-5 (Prof. Dr. Mustafa Özdemir)
Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatı 1. Aşama Soru ve Çözümleri (Prof. Dr. Mustafa Özdemir)
Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık Geometri – 1-2-3 (Mehmet Şahin)
Yüzyılın Olimpiyat Sorularıyla Geometri
Olimpik Geometri – Olimpik Sayma – Olimpik Sayılar Teorisi (Ömer Gürlü)

TAKIM ÇALIŞMASI YAPABİLECEĞİNİ REKABET EDECEĞİNİZ ORTAM OLUŞTURUN

Takım çalışması hem rekabet hem de paylaşım açısından oldukça önemlidir. Okul takımları bu açıdan daha şanslıdır. Bireyl çalışan öğrenciler
https://artofproblemsolving.com/
sitesindeki forumlarda bu şansı yakalayabilir. Dünyanın farklı ülkelerindeki soruları görüp, bu soruları çözerek hem bu konuda çaılşanlara hem de kendine katkı sağlayabilir.

ÖĞRETMENLERE TAVSİYELER